Obligatorisk e-fakturering i offentlig sektor

Obligatorisk e-fakturering i offentlig sektor

Den 1 april i år blir det lagkrav för leverantörer att sända e-fakturor till offentlig sektor, och vice versa blir det också obligatoriskt att myndigheten ska kunna ta emot och behandla dessa e-fakturor (offentliga upphandlingar som startade innan 1 april omfattas inte). Lagen beslutades under juni i fjol och regeringen bedömer att det finns stora vinster både samhällsekonomiska och miljömässigt. Grunden till den nya lagen är ett EU-direktiv där målet är att e-fakturorna under kommande år ska vara i majoritet.

Denna typ av e-fakturering innebär att utfärdandet av fakturor ska ske i ett elektroniskt format som går att behandlas automatiskt och på ett elektroniskt vis. Att skicka en vanlig pdf uppfyller alltså inte dessa krav. ”PEPPOL BIS Billing 3” blir den standard för e-fakturering som kommer börja användas mellan leverantör och myndighet. Det finns dock också möjlighet för parterna att avtala om en annan e-fakturastandard.

Läs gärna mer om obligatorisk e-fakturering i offentlig skor hos DIGG, PWC och Visma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *