Business people in a video call meeting

Skatt & Företagande – Nya momsregler, Brexit och digitalskatt

 

Här följer en kortare sammanfattning över viktiga händelser som närmast är ett måste att veta för företagaren!

Förenklade momsregler

Mindre företag med gränsöverskridande handel av elektroniska tjänster som säljs till privatpersoner får förenklade momsregler. Lagförslaget innebär att de svenska företag som säljer elektroniska tjänster till privatpersoner i andra EU-länder för max 99.680 kr/år får räkna som att denna omsättning var gjord i Sverige (frivilligt val). Den första etappen av lagändringen (av två) kommer ske 1 januari 2019. Just detta kan du läsa mer ingående om på skattebloggen Tax matters.

Det har också inom EU beslutats om en ändring gällande elektroniska publikationers momssättning. Detta skulle innebära att Sverige kan sänka just denna moms från 25% till 6% – vilket tryckta böcker och tidningar har. Ett stort steg framåt för digitaliseringen! Läs mer om detta på Tidningen Konsulten.

Brexit

Kan ditt företag komma att påverkas av Brexit? PWC listar flera viktiga punkter att ta i beaktande – oavsett hur Brexitförhandlingarna slutar och vilket scenario vi hamnar i.

Handlar ditt företag med Storbritannien? Småföretagare inom Stockholms län kan söka stöd inför Brexit. Syftet med de fyra miljoner som ska delas ut är att stärka konkurrenskraften för företag som handlar med landet. Läs gärna mer hos Företagarbloggen.

3:12-regler

Många frågor för företagaren styrs av 3:12-reglerna – exempelvis skattereglerna för eventuell utdelning du tar ut ur ditt bolag. Läs mer om dessa löneregler och schablonbelopp HÄR! Givetvis går det också bra att maila vår infomail om vi på Controllergruppen kan hjälpa dig med dina frågor.

Digitalskatt

Flera länder, inklusive Sverige, är emot en digitalskatt – en särskild skatt lagd på digitala tjänster. Digitalskatten har föreslagits att vara 3 % på företagets försäljning, vilket även skulle belasta företaget om det inte gick med vinst. Skatten riktar in sig mot koncerner med en omsättning på över 750 miljoner euro där omsättningen från de digitala tjänsterna inom EU är mer än 50 miljoner euro. Läs mer om förslaget om att införa en digitalskatt hos bloggen Fokus på skatterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *