Business people using digital devices isolated on white background

Highlights inom Skatt & Företagande (mars och april)

 

Det händer mycket inom områdena skatt och företagande och för att underlätta för den intresserade företagaren har vi i ett inlägg samlat några av de viktigaste posterna som skrivits under de senaste månaderna.

Beskattning inom den digitala ekonomin
OECD släppte i mars en interimsrapport gällande beskattningen i den digitala ekonomin. I rapporten diskuteras bland annat hur beskattning ska kunna ske i det land där varan eller tjänsten konsumeras. PWC skriver i sin blogg Tax Matters utförligt om ämnet och vad som här kommer att hända härnäst.

SKV:s kontrollområden
Varje år väljer Skatteverket ut områden att kontrollera och bevaka extra noga. Under 2018 kommer bland annat fokusområden att vara kontroll av ”svartarbetare”, internationell skattekontroll, inkomster via internet (så som kryptovalutor, bloggare och uthyrning av bostad). Läs mer på EY:s blogg Drivkraft.

Revisionsplikt för små aktiebolag
I fjol kunde vi läsa om att Riksrevisionen önskade att revisionsplikten för små aktiebolag skulle återinföras. I början av april svarade Regeringen att de inte kommer verka för detta, men överväger andra åtgärder för att komma till rätta med de problem som Riksrevisionen pekar på. Tidningen Balans skriver mer utförligt om ämnet.

Regler kring anställdas resor
Många arbetsplatser har anställda som reser och här finns det många regler att bena ut. Exempelvis var den anställde har sitt tjänsteställe är avgörande för att skattefria tjänsteresor och traktamenten ska kunna behandlas rätt. Enligt huvudregeln är tjänstestället den plats där den anställde utför merparten av sitt arbete. Men det finns förstås undantag. Läs mer om detta på Drivkraft.

GDPR
Få har väl missat GDPR och de nya reglerna för dataskydd. Lagen kommer påverka de företag som samlar och lagrar personuppgifter. Företagarna beskriver på ett lättförstått sätt vad detta innebär, och du kan även läsa mer om den nya lagen på Datainspektionens hemsida.

Digitala kvitton
Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma Vismas rapport gällande vår gamla stötesten papperskvitton. I rapporten ”Det digitala samhället” fick svenskar svara på vilka digitala lösningar som skulle ge dem en bättre shoppingupplevelse. De absolut flesta, över en tredjedel, ville ha digitala kvitton. Och vi kan inget annat än att hålla med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *