Verklig huvudman

Dags att anmäla verklig huvudman

Från och med den 1 september ska de flesta företag och en del föreningar anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Det innebär att du talar om för myndigheten vem som äger eller kontrollerar bolaget eller föreningen. Saknas en verklig huvudman ska även detta anmälas.

Det här gäller dig som äger eller är med och kontrollerar ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller en förening. Är du enskild näringsidkare behöver du inte anmäla verklig huvudman.

Varför ska man anmäla verklig huvudman?

Detta måste du göra för att riksdagen har tagit beslut om att införa ett nytt penningtvättsdirektiv. Det säger att alla EU-länder måste ha ett register över verkliga huvudmän. Man hoppas att det här registret ska hjälpa exempelvis banker och finanspolisen att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.

Hur går anmälan till?

Här gör du anmälan. Du loggar in i e-tjänsten och behöver vara behörig företrädare samt ha en e-legitimation. Tjänsten kommer att vara gratis fram till och med den 1 februari 2018. Efter det kommer du få betala en avgift på 250 kronor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *