Digitalisering

3 snabba frågor om digitalisering

 

I vårt förra blogginlägg pratar vi om enkla knep och tips gällande hur man som privatperson kan digitalisera sig. I detta inlägg svarar tre av Controllergruppens medarbetare på tre snabba frågor om digitalisering!

  1. Hur digitaliserad skulle du säga att du är i ditt privatliv? Ge några konkreta exempel på vad du gör inom området!
  2. Vad anser du att det finns för fördelar med att digitalisera sig?
  3. Alltid kan man förbättra något. Vad skulle du vilja förbättra när det kommer till ”din digitalisering”?

 

 

Niclas Gavelin
VD

1.   Mitt spontana svar – tyvärr inte så mycket. Men när man tänker vidare inser man snabbt att det mesta i min vardag har digitala inslag. Exempelvis bankärenden, inlämning av deklaration, att följa sitt barns utveckling i skolan, tidningar och nyhetsflöden, beställa mat, boka träningstider, gemensam familjekalender i Google – ja listan går att göra hur lång som helst. Så jag ändrar mig, jag är mycket digitaliserad.

2.    Vardagen är mycket enklare. De flesta momenten är mycket tidsbesparande jämfört med tidigare och informationen är mer lättillgänglig.

3.    Det finns massor – men prio ett nu är att göra hela vårt hem papperslöst. Det ligger fortfarande högar med papper i hyllor och vrår. Nu ska vi köpa en liten skanner som vi placerar innanför ytterdörren. Viktiga papper i original ska skannas och därefter skickas direkt till pappersåtervinningen. Inga fler papper i huset!

 

Rebecka Åhlander
Processassistent

1.   Jag är väldigt digitaliserad. Jag har en digital brevlåda, inga postfakturor, använder hellre min bärbara dator än papper och har kalendern online och synkroniserad till både mobilen och datorn.

2.   Det finns bara fördelar med digitalisering! Det största fördelen är att när man har allt online så tappar man aldrig bort något och har allt samlat. Om jag sedan letar efter något kan jag enkelt söka på mobilen och datorn och hitta det, till skillnad om jag skulle ha haft allt utspritt på papper, pärmar, brevpost, böcker, kalender och så vidare. Digitalisering gör att allting går mycket snabbare, jag vet var allting finns säkert och hittar det enkelt om jag behöver det. Och det är bra för miljön!

3.   En sak som jag skulle kunna förbättra gällande min egen digitalisering är att vara mer organiserad. Jag skulle till exempel kunna ha fler sorteringsmappar, istället har jag mycket olika saker samlade i en mapp. En anledning till att jag ännu inte ordnat upp detta är att jag som tidigare nämnt lätt kan använda sökfunktionen och på så vis hitta det jag söker – men det hade sett bättre ut om jag hade det sorterat också.

 

Marja Folcke
Marknadsassistent

1.   Jag skulle säga att jag är relativt digitaliserad. Som 90-talist har jag växt upp med mycket digital teknik, vilket såklart påverkar. Jag är öppen för ny teknik som förenklar – men kan dock ha lite för kort tålamod för att sätta in mig i saker som tar längre tid att komma igång med.

Några konkreta exempel på vad jag gör är att jag inte skriver ut papper om jag inte måste. Jag sparar istället dokument på datorn/mobilen (och som säkerhet på en backup), eller skickar mail istället för att skriva ut och skicka fysiskt. Jag väljer alltid att få utskick skickade till min mail, istället för pappersutskick som jag får till dörren. Givetvis har jag också en ”ej reklam”-skylt på brevlådan!

2.   Massor! Generellt sparar det tid och förenklar många aspekter av livet (tänk vad skönt att bara skicka mail istället för att krångla med frimärken och komma ihåg att gå förbi postlådan). Något som också är viktigt är att det många gånger är bra för miljön.

3.   Jag är visserligen bra på att låta saker jag får digitalt även stanna som digitala, men att ”digitalisera” de fysiska dokument jag får gör jag i dagsläget sällan. Dessa papper ligger i olika lådor och mappar, och kanske inte är i den bästa ordningen.